En operasångerska

Arbeta som hovsångare

Okategoriserade

Hovsångare eller hovsångerska är en titel som instiftades i slutet av 1700-talet av Gustav den tredje. Denna prestigefulla titel delas inte ut vid ett bestämt tillfälle utan endast när det anses finnas lämpliga kandidater. Det rör sig således inte om någon årlig utmärkelse. De allra första hovsångarna utsågs 1773 och de var tre till antalet. De hette Elisabeth Olin, Lovisa Augusti och Carl Stenborg. Under senare år har bland annat Malena Ernman, Loa Falkman och Nina Stemme förärats titeln. Förr i tiden skulle en hovsångare vara tillgänglig när kungen så önskade, idag är detta inte fallet. Titeln är en hedersutnämning och i den här texten ska vi titta närmare på vad som krävs för att få denna utmärkelse. Vilka egenskaper behövs för att få arbeta som hovsångare?

Det är kungen som avgör

Interiör i en operabyggnad

För att någon ska bli hovsångare så måste vissa kriterier först uppfyllas. Det är representanter för Kungliga Operan, Kungliga musikakademien och Konserthuset som gör det första urvalet. De väljer endast ut kandidater som gjort enastående prestationer inom sitt yrke. Slutligen är det kungen som avgör vem eller vilka som ska få titeln. Drömmer du om en karriär som hovsångare? Då bör du satsa på att bli operasångare. Vid Operahögskolan i Stockholm finns det en lämplig utbildning. Intagningen baseras på musikteoretiska kunskaper samt på tidigare betyg. Den som vill öka sina chanser att bli antagen kan genomföra högskoleprovet, läs mer om hur du blir expert på detta prov.

Berömda hovsångare och sångerskor

Förteckningen över dem som utsetts till hovsångare är full av berömdheter som även den som inte är insatt i operavärlden kan känna till. Här finner vi bland annat namn som Nicolai Gedda och Birgit Nilsson. Den som vill lära sig mer om ett av de riktigt stora namnen som utsågs under 1800-talet kan titta på en film där Rebecca Ferguson gestaltar legendariska Jenny Lind. Operasångarna dominerar totalt i det här sammanhanget, men även en jazzsångerska har förärats titeln. Det rör sig om Alice Babs som blev hovsångerska 1972.