Låtar som handlar om leksaker

Okategoriserade

Att det finns gott om populärmusik som handlar om leksaker kanske inte är så konstigt med tanke på att de flesta som spelar i band är förvuxna barn. Ta det inte som en förolämpning, jag har själv spenderat stora delar av mitt vuxenliv med att spela i band så jag har kunskap i ämnet. I musikaliska sammanhang kan leksaker förstås betyda olika saker. På rak arm kan man tänka sig att leksaker fungerar som en metafor för allt från sex till droger till sociala fenomen. I det här inlägget gör vi dock ingen åtskillnad. Leksaker som leksaker.

Toys in the Attic – Aerosmith

I ärlighetens namn ska det sägas att det är väldigt oklart vad den här låten egentligen handlar om. Texten har sedan låten släpptes tolkats på många olika sätt. Både som att den bokstavligt handlar om leksaker som förvaras på vinden till att den är en metafor för någon som tappar greppet under påverkan av droger. Klart är att den är det klockrena öppningsspåret till Aerosmiths album från 1975 som bär samma namn.

Pokemon (700+ låtar?) – Jacob Norman Chainsaw-Arm

Jacob Norman är en låtskrivare från USA som gjort det till ett livsmål att skriva en låt om varenda pokemon. Till dagens datum (november 2019) tycks det ha blivit dryga 300 låtar. Om du själv vill ha ett projekt som i stort sett är meningslöst är det betydligt enklare att lyssna igenom allihop än att skriva dem. Skulle det istället vara så att du är sugen på att köpa pokemon leksaker kan du hitta det hos eStore.nu som har ett oöverträffat sortiment och oöverträffade priser.

Barbie Girl – Aqua

Barbie Girl har röstats fram till en av de värsta låtarna någonsin, det är direkt felaktigt! Det är lustigt hur åren som går kan förvandla en plastig låt (som bokstavligt talat handlar om plast) till någonting som kanske inte är genialt, men väl väldigt smart. Barbie Girl av danska bandet Aqua framstår såhär med några års marginal som en rätt smart låt om hur våra föreställningar om hur våra partners ska vara ofrånkomligen krockar med verkligheten. Inte för att Aqua dyker såpass djupt i de här frågeställningarna, men precis som all smart pop gör så väcker Barbie Girl frågor. Vi kanske, någon gång i våra liv, drömmer om att träffa en Barbie eller Ken, men det är i motståndet och skillnaderna mellan olika människor som kärlek skapas.

(Let Me Be Your) Teddy Bear – Elvis Presley

Till och med kungen av rock kunde inte undvika att nämna leksaker i åtminstone en låt, den klassiska Teddy Bear från 1957. I mångt och mycket en låt som tidigt i Presleys karriär visade vart den skulle ta vägen efter den epokgörande inledningen. Här en mjukare låt som förmodligen i någon mån var tänkt att bredda stjärnans publik och peka ut en riktning mot ett än mer ekonomiskt lukrativt 60-tal.