Att välja musik vid ett sista farväl

Okategoriserade

Många är vi som förlorat någon närstående och trots att det är en oundviklig del av livet är just det faktumet en klen tröst. Vi minns glada stunder, skratt och även motgångar, vi gläds för det som varit och sörjer för det som skulle vara. Att inse att man inte längre får en chans att förmedla det man ville ha sagt kan kännas hårt och ofta reflekterar man över det sista gemensamma samtalet, vilka ord som sagts och hur stämningen varit. Vid dessa tillfällen kan det kännas viktigare än någonsin att få välja just rätt musik till den stundande begravningen. Ska en favoritlåt spelas, en psalm med riktade ord eller en av de låtar ni tillsammans lyssnat på?

Det kan kännas övermäktigt att ta tag i all planering kring begravningen av den närstående och det är mycket som ska ses över för de efterlevande. En begravningsbyrå erbjuder dig att sitta ner och reflektera över hur begravningen ska se ut och läggas upp. Du får möjlighet att prata igenom vad du tycker är viktigt och här spelar många gånger musiken en stor roll. I vissa fall har den som avlidit redan informerat om vilken musik denne vill ska spelas på begravningen och då är valet inte svårt. Andra gånger är det enklast att utgå från den musik som personen tyckt mycket om. En del begravningsbyråer som familjeägda Lova begravning erbjuder kostnadsfri rådgivning där du i lugn och ro kan prata igenom ert val av musik. Vid ett sådant samtal kan man få stöd i sitt val av musik i form av solosång, körsång eller helt enkelt andra tips och råd.

Vilken slags musik som får spelas på en begravning skiljer sig mellan en kyrklig begravning och en icke-kyrklig begravning. Även vilka sätt musiken spelas upp på spelar roll. I kyrkan går det bra att spela upp musik från en CD-skiva eller via iTunes. Dock är det inte tillåtet att streama musik över vissa tjänster, som till exempel Spotify, på grund av upphovsrätten då det sista farvälet istället räknas som en offentlig begravning. Två till tre psalmer ingår vid en kyrklig begravning men det går bra att även inkludera personlig musik. En del väljer att hyra in någon som står för sången medan andra hellre ser att favoritsången spelas upp i originalkomposition i högtalare. En borgerlig begravning kan anordnas på lite friare grunder, hållas i princip varsomhelst och vara helt neutral såväl som ha religiösa inslag. Dikter och minnestal kan hållas och upplägget av musik får planeras fritt. Till skillnad från en kyrklig begravning behöver en borgerlig begravning inte innehålla psalmer och det går bra att använda vilket sätt man vill för att spela upp musiken.