Rockmusik

Okategoriserade

Rockmusik är en mycket poplär genre inom musiken som uppskattas över hela världen. Musiken uppstod under mitten av 1900-talet och har sedan dess utvecklats och delats upp i många olika stilar som exempelvis punk, hårdrock, rockabilly och grunge. Till skillnad från den lättsamma popmusiken har rockmusiken en distinkt bas och ett hårdare sound med tydliga gitarrer och trummor.

Tack vare dagens strömmande musiktjänster är det idag lätt att upptäcka nya rockband från hela världen, men även om det är härligt att lyssna på rockmusik via mobilen eller högtalarsystemet i ditt hem är det inget som slår live-musik. Att besöka konserter och musikfestivaler kan dock kosta en hel del och för att ha råd att se dina favoritartister spela gäller det därför att se över din privatekonomi. Genom att gå igenom alla kostnader som till exempel olika abonnemang, transport och elkostnad kan du spara stora summor. På www.gotaenergi.se hittar du information om olika elavtal med förmånliga priser. Tänk också på att köpa biljetter i god tid innan konserten eftersom det är då som priserna brukar vara som lägst. Undvik att köpa andrahandsbiljetter eftersom det tyvärr ibland förekommer falska biljetter på andrahandsmarknaden.

Rockmusikens historia

Rockmusiken har sina rötter i bluesmusiken som under 1900-talets första hälft uppstod hos den afroamerikanska befolkningen i de amerikanska sydstaterna. Bluesmusiken spreds till norra USA under 1930- och 40-talet och när elgitarrer och trummor blev allt vanligare instrument började bluesen låta annorlunda med ett hårdare sound. Detta nya sound kom att kallas för rythm and blues som senare övergick till rock and roll. Under 60-talet delades rock and roll upp i två grenar, popmusik och rockmusik. Popmusiken var lättsam och dansant medan rockmusiken hade ett hårdare sound med tunga gitarriff, bastakter och intensiva gitarrsolon.

En av rockmusikens största ikoner någonsin är Elvis Presley. Han slog igenom på 50-talet och hade mängder med hitlåtar som till exempel Love me Tender och Jailhouse Rock. Elvis blev även känd genom sina skådespelarinsatser i bland annat filmerna Blue Hawaii och Viva Las Vegas. Trots att det är mer än 40 år sedan Elvis dog fortsätter han att väcka beundran och fascination. Hollywood håller till och med på att spela in en film om Elvis liv.

Dagens rockmusik

Dagens rockmusik består av både mer traditionell rock and roll som olika former av hårdrock och heavy metal. Några av världens populäraste rockband är Coldplay och Twenty One Pilots. Band som Megadeth och Metallica är populära hårdrocksband eller heavy metal-band som de också kallas. Till skillnad från mer traditionella rockband är hårdrocken mycket mer snabbare, hårdare och mindre trallvänlig än vanlig rockmusik. För det mesta innebär det att hårdrocksbanden har en mindre publik än de riktigt stora rockbanden eftersom det är färre personer som tilltalas av, den ibland högljudda och aggressiva, hårdrockmusiken.