Ska-musikens historia och några band

Okategoriserade

Ska

Genren är en musikstil som började redan under 1950-talet. Ur ska musiken kommer reggean och rocksteady på Jamaica. Den första internationella artisten var Millie Small som fick en hitlåt med ”My Boy Lollipop”. Det som är typiskt med ska är dess rytm som går i fyrtakt och har en baktakt.

Till en början var SKA stort på Jamaica och i vissa kretsar på de brittiska öarna. Ska-musiken kan kategoreras in i olika perioder, där ursprungsscenen var på Jamaica under 60-talet, sen kom perioden på 70-talet på dom brittiska öarna, efter det under 80- och 90-talet så blev Skan ännu större och fick bland annat en större publik i Europa och USA.

Ska i Sverige

Skas fäste i Sverige har ofta kopplats ihop med punk och många band är en blandning mellan Ska och punk band. Det är som att vi har ett outletsverige av klassisk ska och punk. De band som kommit har Millencolin kanske varit det största i varje fall.

The Mighty Mighty Bosstones

The Mighty Might Bosstones kommer från USA och är ett ska/pundband. Bandet blidades 1983 och håll på länge innan bandet slog igenom stort och gjorde ska än större i USA. Dom har länge sett som ett av banden som gjorde genren SKA/punk till en mer mainstream genre. Första skivan hette Devils Night out, och dom turnerade väldigt mycket. Med skivan Lets Face It och låter som The Rascal King och The Impression That I Get, slog bandet stor och blev oerhört populärt i hela världen. Bandet kommer från Boston, och har agerat som värd för musikfestivalen Hometown Throwdown, som hålls årligen i slutet av december.

Madness

Skabandet Madness startades på sjuttiotalet i Camden Town i London. Bandet är kända för sina superhits Our House och Baggy Trousers. Madness var en stor del av att ska-revolutionen och deras smarta texter och gladlynta framförande har inspirerat många artister sedan dess. Över tid lämnade bandet Ska-genren och låter mer som traditionell populärmusik. Sin storhetstid som band var helt klart på åttiotalet.

The Specials

Sångaren i Clash, Joe Strummer såg en av The Specials konserter och fråga om dom inte kunde spela före dom på deras stora turne runt de brittiska öarna. Detta var början på att The Specials fick en större publik. Från början hette bandet The Coventry Automatics. Deras låt Gangsters kom så långt upp som plats sex på musiklistorna i England. Du kunde känna igen bandet när dom började klä sig i schackmönstrade kläder. Elvis Costello producerade deras först skiva.

The Cat Empire

År 1999 skapades det australiska bandet The Cat Empire. Dom är influerade av många olika former av musik, där Ska är en tydlig del av det. Deras gladlynta sound är härligt med många latinska inslag. Andra albumet heter Two Shoes och följde upp deras första album som också bär deras namn, The Cat Empire. Verkligen ett band värt att lyssna på.