Svenska musikexporter

Musik

Ända sedan Abba blev ett av världens största band och lyckades nå ut med sitt budskap till miljoner människor har Sverige varit ett exportland inom musiken. Det innebär att vi har klarat av att ständigt producera ny musik av inhemska artister och producenter som senare har lanserats med gott resultat i andra länder. Särskilt USA är ett land som svenskar av traditionella skäl har klarat sig mycket bra i. Där har vi länge haft en stark närvaro vilket har bidragit till att vissa har börjat prata om ”det svenska musikundret”.

 

Våra musikexporter sker på två fronter: artister och låtskrivare. När det kommer till sångare och sångerskor som själva står på scen är vi bortskämda med att kunna skryta om våra exporter. Ett exempel på det är Robyn som har stått för ett stort genombrott på den amerikanska musikscenen. Hon sålde album i tusentals exemplar och belönades med ett liveframträdande på den stora tv-personligheten David Lettermans egen show. Där lyckades hon skaffa ännu fler fans och hon har gjort flera stora turnéer i landet. Hennes popularitet i USA har också ökat hennes status i Sverige där hennes karriär har fått ett uppsving.

MEP 14. Mikael Damberg delar ut regeringens musik export pris till Max Martin och Spotify. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

 

På senare tid har en annan svensk artist lyckats få fotfäste i det stora landet till väster. Det handlar om Zara Larsson som redan har en lång musikkarriär bakom sig. Trots att hon knappt är myndig har hon redan hunnit vinna den svenska tävlingen Talang liksom släppa en hel del singlar med mycket gott resultat. Tack vare sin ivriga aktivitet på sociala medier har Zara Larsson också blivit en förebild för många unga människor.

 

De största svenska framgångarna utomlands har kanske ändå inte kommit på scenen utan i studion. Det finns nämligen en uppsjö av svenska talanger som har gått vidare till att bli framgångsrika låtskrivare och producenter. Den mest etablerade av dem lär vara Max Martin. Han påbörjade sin karriär i Stockholm under 1990-talet men tog snabbt steget över Atlanten. Där var han med och skrev hits till världsstjärnor som Britney Spears och Backstreet Boys. Idag är han fortfarande aktiv och fortsätter att rada upp framgångar på världens topplistor.