Modern popmusik

Musik

Ända sedan The Beatles gjorde sitt öronbedövande intåg på musikscenen under 1960-talet har popmusiken varit den mest kommersiellt gångbara musikgenren. Det är sant än idag. De största artisterna inom den moderna popmusiken tjänar enorma summor pengar och de exponeras dagligen i alla stora medier. Det skapas en hysteri kring dem som har få motsvarigheter i dagens moderna samhälle. Ibland kan intresset kring deras person övergå musiken. Ändå är det musiken som är deras huvudsakliga brödföda – och det var musiken som gjorde att de blev stjärnor från första början.

 

Ed Sheeran är ett praktexempel på någon som har gått den långa vägen. Han fick ingen gräddfil in i musikindustrin utan var tvungen att träna och spela under flera år innan han fick en chans att visa upp sig. Under en period spelade han varje kväll i olika barer och såg till att han kunde försörja sig medan han väntade på sitt stora genombrott. Det skulle också komma till slut när han tog steget till Los Angeles och lyckades bli upptäckt av storstjärnan Jamie Foxx. Det blev början på en makalös karriärutveckling som ännu inte har nått sitt slut. Ed Sheerans senaste album, x, vann flera priser och har toppat listorna i många länder.Modern popmusik 2

 

One Direction har haft en något annorlunda väg in i musikbranschen. De skapades under inspelningen av det brittiska tv-programmet The X Factor. Dit hade de kommit för att enskilt söka in till uttagningen, men en snabbtänkt producent insåg att de skulle bli betydligt bättre tillsammans – och på så sätt skapades ett av de mest populära banden i världen. Deras musik består av lättsmält pop som framför allt tycks gå hem bland tonårstjejer och de har sålt ut arenor i alla världsdelar.

 

Medan Ed Sheeran och One Direction har brittiska rötter kommer Taylor Swift från hjärtat av USA. Hon flyttade tidigt till Nashville för att vara nära den amerikanska countryns vagga. Hennes första album var också starkt countryinfluerat, men därefter har hon alltmer tagit kliv i popens riktning. Numera räknas hon till en av de största popstjärnorna i världen och hon drar tusentals besökare till varje spelning. Om du ska arrangera ett så stort evenemang behöver du hyra komradio för att kunna kommunicera med alla som jobbar med eventet. På så sätt är modern popmusik inte bara något som genererar pengar åt skivbolag – det ger även jobb åt en stor mängd andra företag och individer.