Fördelarna med musik och odling som intresse

Musik

Att ha musik som hobby och fritidsintresse är framförallt underhållande men det finns även många fördelar med att lyssna på musik. När du lyssnar på musik kan positiva känslor väckas i dig och stresshormonet kortisol kan minskas. Du kan helt enkelt öka ditt välbefinnande genom att lyssna mycket på musik. Något annat som också kan ha positiva effekter på stress och din hälsa är odling och växter. Odling är medicin för både själen och kroppen. Om du är intresserad av att testa på odling och kanske få ännu ett fritidsintresse ska du kolla in Wexthuset som är en trädgårdsbutik på nätet.

Lyssna på musik medan du odlar

På Wexthusets hemsida handla allt du behöver för att komma igång med odling. Du kan börja med att beställa hem några kryddfröer som du planterar och har i ditt fönster. Börja smått och växla upp din odling om du tycker att det är roligt och givande. Om du har en trädgård kan du med fördel under sommarhalvåret tillbringa lite mer tid där och påta i jorden. På Wexthuset kan du hitta bra tips och råd kring trädgårdsodling. Förutom att själva odlingen kan ha positiva effekter på både det psykiska och fysiska är det trevligt att äta det du själv odlat. Om du odlar färska kryddor kan du använda dessa i matlagningen. Du kan alltid kombinera ditt musikintresse med odlingen. Det är perfekt att lyssna på musik när du påtar i trädgården eller planterar om blommor.

Använd rätt musik vid rätt tillfälle

För att få bäst effekt av musik är det viktigt att du själv väljer låtarna som du ska lyssna på. För att musiken ska ha effekt på stress är det en fördel att regelbundet lyssna på musik. Det är även viktigt att välja musik efter den sinnesstämningen som du helst vill nå. Om du vill slappna av kan lugnare låtar vara att föredra. Om du istället ska prestera i löpspåret är det mer fördelaktigt med musik som du tycker är peppande och som gör att du kan springa lite fortare. Ett tips är att du gör olika spellistor som du kan lyssna på efter humör.

Musik är en avstressningskur

Varför musik kan bidra till en bättre hälsa beror på att om du lyssnar på musik som väcker positiva känslor så kan stress minskas. Mindre stress i vardagen leder till en bättre hälsa vilket betyder att musik kan vara en perfekt avstressningskur. Om du har musik som ett intresse kan du med fördel även lyssna på musik när du jobbar om du har möjlighet till det. Ifall jobbet inte tillåter att du lyssnar på musik kan du lyssna på olika låtar till och från jobbet. Sedan kan du använda musik för att varva ner efter en lång arbetsdag.

Musik