Hardstyle

Musik

Hardstyle är en genre inom elektronisk musik, som oftast kategoriseras som en undergenre till trance. Den uppkom genom att man blandade influenser från två andra elektroniska genrer, nämligen techno och hardcore. Hardcore karakterisas framförallt av en djup, hård trumrytm, dissonanta synth-melodier och förvrängda ljudeffekter.

Hardstyle har sin början i Nederländerna, där flera DJ:s som spelade hardstyle började experimentera med sina låtar, och bland annat spela dem långsammare i syfte att göra dem mer dansvänliga. Dessa pionjärer i genren var bland annat Lady Dana, DJ Zany, DJ Isaac, DJ Pavo, DJ Luna och The Prophet. Den sistnämnda av dessa, The Prophet, har själv uppgett att han började spela hardstyle istället för hardcore för att han inte gillade hur hardcorefansen hela tiden ville ha hårdare och hårdare musik. I början av 2000-talet började de första evenemangen för hardstyle att arrangeras, varav Qlubtempo var ett av de första. Denna tidiga hardstyle hade oftast ett tempo på mellan 140 och 150 BPM, men runt år 2004 och 2005 hade genren utvecklats till att bli lite mjukare och mindre mörk, med ett tempo på runt 150 BMP. Det är fortfarande mycket ovanligt med sång i hardstyle-låtar, även om det förekommer efter influenser från trance. I de flesta fall då en röst och ord faktiskt förekommer är de dock talade, snarare än sjungna.Airbeat_One_2015_The_Prophet_Dov_J._Elkabas_by_Denis_Apel-0905

Runt år 2002 började flera skivbolag som helt riktade in sig på hardstyle att dyka upp i Nederländerna, bland annat Fusion, som gav ut album med artister som DJ Zany och Donkey Rollers, och Scantraxx, som grundades av tidigare nämnda The Prophet, egentligen Dov Elkabas. Scantraxx är idag en av de allra största skivbolagen som ger ut hardstyle.

Hardstyle fortsätter att utvecklas, och precis som hardstyle influerades av hardcore och techno, är nu hardstyle en influens till nya musikgenrer, till exempel dubstyle, som är en blandning av dubstep och hardstyle.

Om du älskar att lyssna på hardstyle på hög volym när du åker bil, men inte äger en egen bil där du själv får bestämma vad som spelas i högtalarna, kan det vara dags att göra något åt saken och ansöka om ett billån. På Advisa kan du se till att du får de bästa villkoren för ditt lån genom att jämföra de olika bankerna.