Reggaemusik

Musik

Reggaemusik är en musikgenre som har funnits i omkring 50 år. Dess historia tar sin början på Jamaica i slutet av 1960-talet. Precis som många andra platser var Jamaica då ett land i stor social förändring och det fanns en dynamisk rörelse som ville förnya samhället. Det var en känsla som smittade av sig på musiken. I musikstilen finns det uppenbara referenser till andra genrer som calypso och mento, men det var framför allt ska-musiken som inspirerade reggaen till att bli vad den är idag. Under åren som gått har reggaemusiken gått igenom stora förändringar, men mycket är sig också likt med annorlunda rytmer.

 

En av de viktigaste pionjärerna i reggaemusikens historia är förstås Bob Marley. Det går inte att skriva om reggae utan att nämna hans namn eftersom han hade ett enormt inflytande på hela genren – både under och efter sin levnadstid. Faktum är att Bob Marley är en av få reggaeartister som har lyckats skapa sig ett välkänt namn över hela världen istället för att bara bli stor i sitt hemland Jamaica. Bob Marley föddes i landet 1945 och han skulle snart bli dess stora son. Tack vare sin enorma musiktalang lyckades han skapa ett nytt sorts sound som inte liknade något annat.Reggaemusik 1

 

Under större delen av sin karriär spelade Marley tillsammans med en band som kallade sig för The Wailers. De startades upp redan 1963, vilket alltså var några år innan reggaen hade tagit fart på riktigt. Det innebar att de kunde vara med och forma genren innan den hade hunnit bli vad den är idag. The Wailers hade ett djupt inflytande på andra reggaeartister och även dagens moderna artister vittnar om att de blev inspirerade av gruppen.

 

Förutom Bob Marley bestod the Wailers också av Pete Tosh och Bunny Wailer. Idag är Bunny Wailer den enda kvarvarande medlemmen som ännu är i livet. Marley gick bort redan 1981 medan Pete Tosh dog 1987. Deras musik dog dock inte med dem och den lär fortsätta att leva vidare i alla delar av världen. Idag har också Bob Marleys son, Ziggy Marley, satt igång en framgångsrik artistkarriär.