Klassisk musik

Musik

Begreppet ”klassisk musik” kan egentligen ha många betydelser, men när gemene man använder uttrycket idag är det ofta för att skilja det som anses som ”seriös” och ”konstnärlig” musik från populärmusik och folkmusik. Man menar då musik som har ”erkänt bestående konstnärligt och kulturellt värde”, och man förknippar ofta den musiken med vissa välkända kompositörer och tonsättare. Här nedan kommer några av dessa tonsättare att beskrivas kortfattat.

Ett av de första namnen som dyker upp när man talar om ”klassisk musik” är till exempel Wolfgang Amadeus Mozart. Mozart var en av de mest begåvade kompositörerna genom historien – han skrev sitt första musikstycke när han var tre år gammal, kunde spela vilket stycke som helst från notbladet när han var sju år gammal, kunde transponera stycken från en tonart till en annan utan hinder, kunde improvisera arior och komponerade ad lib. Han sägs också ha kunnat skriva ner den niostämmiga Miserere efter att bara ha hört den en gång när han var tretton år gammal. Mozart skapade fler än 600 musikstycken under sitt liv.800px-Wolfgang-amadeus-mozart_1 (1)

Ett minst lika stort namn inom klassisk musik är dock Ludwig van Beethoven. Beethoven förknippas ofta inte bara med hans musik, utan också med det faktum att han i slutet av sitt liv var helt döv, men ändå fortsatte att komponera musik. Han skrev till exempel den kända Symfoni nr 9 i d-moll, en tonsättning av dikten ”Till glädjen”, när han var helt döv.

En klassisk tonsättare som levde före dessa två, men vars musik uppskattas av människor över hela världen än idag, var Antonio Vivaldi. Vivaldi föddes år 1678 i Italien, och utvecklade bland annat konsertformen för soloinstrument. Den mest kända av dessa är De fyra årstiderna, konsert nr 1-4 i op. 8, som han skrev år 1725.

Ett av de bästa sätten att lyssna på klassisk musik är att ligga raklång i en säng och blunda, och bara låta musiken skölja över en. På det sättet tar man bort alla intryck, och kan koncentrera sig bara på musiken. För att det ska fungera måste man dock ha en bekväm säng, som inte distraherar en från musiken. På Furniturebox.se hittar du sängar för alla smaker, till exempel en kontinentalsäng om du föredrar det, så att du kan hitta den perfekta sängen att ligga i för att avnjuta klassisk musik.