Punkmusik

Musik

Sedan sjuttiotalet har alternativscenen haft ett ständigt inslag av punkmusik. I Sverige blev genren representerad av klassiska band som Imperiet, Strebers och Ebba Grön. Vårt land har en rik tradition av musik och punkrocken är inget undantag. Den svenska punkscenen är känd för att hålla hög kvalitet. Det finns en hel del svenska band som håller internationell klass. Både renodlade punkband som Mob 47 och Millencollin, men även hybridband som The Hives har gjort sig stora namn utomlands med sin kaxiga musik. Vill du besöka en svensk sida om punk finns det till exempel punkmusik.nu som har mycket information om musiken, banden samt nyheter inom genren.

London, England - October 06, 2008: Punk Rocker Girl with a Sex Pistols jacket and a Mohican hairstyle with shaved sides of her head walks down a London Street

Många klassiska band

Det finns en stor mängd olika typer av punkrock, från den politiska delen som ofta har fokus på anti-rasism, djurrätt och feminism till tanklös könsrock som sjunger väldigt frispråkigt och som ofta upprör. En av de absolut mest populära delar av punken är det som kallas 77-punk. Det är helt enkelt punk som blivit influerad av samhällskritiska band med melodiska låtar och genomtänkta texter som först såg dagens ljus i slutet av sjuttiotalet. Det finns en mängd bra band i Sverige som spelar denna typ av punk. Charta 77, Räserbajs, Cosa Nostra och Blue Fish är ett par i den långa raden av framgångsrika 77-band. Ett annat klassiskt svensk punkband som har en stor mängd kända låtar är Asta Kask. Bandet från Mariestad har blivit kända för klassiska låtar som ”Psykopaten” och ”Ringhals Brinner”. Vill du beställa skivor på nätet samtidigt som du har möjlighet att ta del av billig frakt gör du det enkelt via många av vårt lands specialbutiker för just punkrock.

Hög klass även på sentida punkband

De klassiska punkbanden har avlöst varandra på löpande band sedan 70-talet. Ett av de mest inflytelserika bandet på nittiotalet var Dia Psalma, som uppstod från en konstellation av det gamla bandet Strebers. Med klassiska låtar som; Lilla Elsa, Tro rätt tro fel, och Hon får, spelade de sig direkt in i svensk punkhistoria. Ett lite mindre band som förtjänas att nämnas i de här sammanhangen är Bombshell Rocks från Eskilstuna. Bandet har välgjorda låtar och är ett av de bästa live-banden vi har inom genren. Ett nutida band som har åtnjutit stora framgångar både på hemmaplan och utomlands är Raised Fist. Bandet bildades i slutet av 90-talet och har sedan dess gett ut en mängd album med politiskt budskap, alltid på engelska. Punkbandet Raised Fist är ständigt aktuella och senast 2015 gav de ut en kritikerrosad skiva med namn ”From The North”. Deras i särklass populäraste låt är ”Friends & Traitors” som har över 7 miljoner spelningar på Spotify.