Mest säljande skivorna genom tiderna

Musik

Det finns bara en kung av pop. Den mest sålda skivan genom alla tider i alla kategorier är Thriller av Michael Jackson. Skivan sålde i över 110 miljoner exemplar och den fullständigt krossar övriga tävlande. Med mindre än hälften så många sålda skivor kommer Pink Floyds The Darks side of the moon in på en hedervärd andraplats med 50 miljoner sålda exemplar, vilket visar hur otroligt populär det musikaliska underbarnets skiva, Thriller, verkligen var. KLåtassiker som titelspråret och Beat It spelades mer eller mindre på repeat på radion. Det finns många klassiska popskivor som fortfarande håller måttet och som har en förmåga att ständigt låta aktuella.

Klassiker som fortfarande är aktuella

563px-Michael_Jackson_sculptureTidernas bäst säljande artister har lämnat efter sig en stor samling av klassiska album. Michael Jackson finns med på listan även om han inte toppar den. Det gör de gränsöverskridande The Beatles med över 280 miljoner bekräftade album sålda totalt. Detta brittiska fenomen tog världen med storm med klassiker som Yellow Submarine, Hey Jude och Twist and shout. Med på listan finns också Madonna, Led Zeppelin och Elvis Presley som alla har ett imponerande antal sålda skivor totalt. Man slås av tidlösheten i många skivor som dessa klassiska band och artister har skapat. Än idag håller musiken måttet och är fortfarande inspiration till många unga musikälskare. Att det inte är fler nutida artister på den här listan har mycket att göra med regelverket om hur uppgiven skivförsäljning räknas, man skiljer på två upplägg, uppgiven skivförsäljning och bekräftad skivförsäljning. För att räknas med på listan för moderna artister krävs det att deras skivförsäljning är stödd till 75% vilket är mycket högre än vad industrin förr krävde.

Två giganter som formade världen

Ett revolutionerande band från Storbritannien var The Beatles. Med en ung rebellisk framtoning och fräcka låtar blev bandet en lika stor favorit bland dess unga publik som ett hett ämne för debatt för den äldre mer konservativa befolkningen. Men med tiden kunde inget stoppa dessa talangfulla musikkillar från Liverpool och deras framgång var ett faktum. Gruppen bestod av fyra medlemmar med tidigt avlidne John Lennon och blev utöver sina klassiska hitlåtar även välkända och omtalade för hur de klädde sig och för sina politiska åsikter. Bandet hade en kaxig framtoning med en skön stil som formade en hel epok i modets historia. Men ingen har någonsin slagit den genomslagskraft som Michael Jackson har haft med sina gigantiska hits. Han revolutionerande inte bara musikindustrin, utan hans inflytande formade mode och modern dans för en lång tid framöver och anses fortfarande vara en kraft som fullständigt revolutionera dansindustrin och hans bortgång sörjdes av miljoner världen över.